Polydromo

πολύδρομο

Ομάδα για τη διγλωσσία και τον πολυπολιτισμό στην εκπαίδευση και την κοινωνία

Το «Πολύδρομο» ξεκίνησε από μια ανάγκη να συγκεράσουμε τα ακαδημαϊκά ενδιαφέροντα με τις προσωπικές μας ανάγκες και επιθυμίες, αλλά και από την ανάγκη όσων συμμετέχουμε να επικοινωνούμε συστηματικά για τα θέματα που αφορούν τη διγλωσσία και τον πολυπολιτισμό με την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς και με γονείς που ενδιαφέρονται και αποζητούν απαντήσεις σε ποικίλα σχετικά ερωτήματα-θέματα που τους απασχολούν.

Το κάθε άτομο που συμβάλλει σε αυτήν την πρωτοβουλία, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αναζητά τρόπους και απαντήσεις σε θέματα όπως η ανάπτυξη της παιδικής διγλωσσίας, η διαπολιτισμική επικοινωνία, οι κοινωνικο-πολιτικές διαστάσεις της γλωσσικής και πολιτισμικής ετερογένειας, τα θέματα της ταυτότητας, η ενημέρωση των μεταναστών/τριών γονέων, αλλά και η επικοινωνία ανάμεσα στους/τις εκπαιδευτικούς και τους ελληνικής και μη-ελληνικής καταγωγής γονείς.

Απευθυνόμαστε κυρίως σε γονείς και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι εκτός από την ενημέρωση που θα λαμβάνουν μέσω των τακτικών τευχών μας, και σύντομα μέσα από την ιστοσελίδα μας, θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν μαζί μας και να θέτουν ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση και αξιοποίηση της διγλωσσίας και της επαφής των γλωσσών, τα οποία θα προσπαθούμε να απαντήσουμε στο ακόλουθο τεύχος. Έτσι, εκτός από το θεωρητικό μέρος, το Πολύδρομο περιλαμβάνει και ένα διαδραστικό μέρος, όπου συμμετέχουν γονείς, εκπαιδευτικοί και παιδιά, και, τέλος, ένα ενημερωτικό μέρος, όπου θα παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες σχετικές με τα θέματα που μας απασχολούν και ενδιαφέρουν. Το μεγαλύτερο και κυριότερο μέρος των περιεχομένων της έκδοσής μας είναι γραμμένο στα ελληνικά, αγγλικά, ρωσικά, αλβανικά και, όποτε αυτό είναι εφικτό, σε άλλες γλώσσες, με σκοπό την άμεση επικοινωνία μας με το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό μελών μεταναστευτικών κοινοτήτων της χώρας μας.

Απευθυνόμαστε, όμως, και σε συναδέλφους/ισσες ακαδημαϊκούς και εκπαιδευτικούς που θα ήθελαν να δημοσιεύσουν σχετικές θέσεις και απόψεις, με στόχο να αυξήσουν το κοινό τους ή να αγγίξουν τα ίδια τα μέλη των μεταναστευτικών κοινοτήτων. Σας καλωσορίζουμε, λοιπόν, σε αυτή την προσπάθεια με την ευχή να τη στηρίξετε, είτε μέσω της συνδρομής σας είτε μέσω της όποιας συμμετοχής επιθυμείτε, και να την αναδείξετε σε ένα γόνιμο φόρουμ για τα ζητήματα της διγλωσσίας και του πολυπολιτισμού με επίκεντρο το σύγχρονο ελληνικό σχολείο.

Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του πρώτου τεύχους θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα άτομα, τους φίλους και τις φίλες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μου, τα μέλη της επιστημονικής και της συντακτικής ομάδας, αλλά και όλα τα άτομα που εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετέχουν είτε γράφοντας, είτε μεταφράζοντας κείμενα, ή αποφασίζοντας να γίνουν συνδρομητές/τριες. Επίσης, ευχαριστώ τον μικρό Νικόλα για τη ζωγραφιά του που έγινε και το λογότυπό μας.

Ρούλα Τσοκαλίδου

 

Κατεβάστε το pdf

FaLang translation system by Faboba